Tiiliruukinkadun tarina

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry palasi juurilleen

MLL Tampereen osasto on ollut koko historiansa ajan merkittävä toimija Tampereella sosiaali- ja terveystoimen sektorilla.

Sairaanhoitaja rouva Martha Monten ehdotti jo vuonna 1943 avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten ja heidän äitiensä huollon järjestämistä MLL Tampereen osaston toimesta. Toiminnan käynnistäminen oli tärkeää, koska avioliiton ulkopuolella syntyneet lapset äiteineen jäivät kaiken huollon ulkopuolelle, vaikka maahan oli perustettu huoltoloita, päiväkoteja ja lastenkoteja. Talousneuvos Miina Sillanpään toimesta Helsinkiin oli avattu ensikoti, mutta Tampereella vastaavaa toimintaa ei ollut.

Tampereen ensimmäisen ensikodin perustaminen tuli taloudellisesti mahdolliseksi, kun MLL Tampereen osasto sai Tampereen Rouvasväen Yhdistykseltä kiinteistö- ja osakelahjoituksen. Sodan jälkeen tammikuun 22. päivänä 1945 MLL Tampereen osasto päätti perustaa äiti- ja lapsikodin. Toiminta käynnistyi lahjoituksena saadussa kiinteistössä osoitteessa Tiiliruukinkatu 1.

Talossa oli tilavat huoneet ja kamiinalla varustettu lasten pesuhuone. Talo peruskorjattiin ja pihaan rakennettiin ulkohuonerakennus, jossa oli sauna, pesutupa ja puuvaja. Sodan jälkeen liina- ja vuodevaatteiden saanti oli vaikeaa, mutta osastomme onnistui ostamaan niitä sosiaaliministeriön sotavammasairaalalta Nörköpingin tukikomitean antamalla avustuksella.

Ensikodissa äidit olivat iältään 16-40-vuotiaita. Heille opetettiin kotitaloutta, käsitöitä ja puutarhanhoitoa. Noin puolet äideistä otti lapsensa huollettavakseen ensikodista lähdettyään ja noin puolet lapsista sijoitettiin kaupungin lastenkoteihin, hoitokoteihin tai otettiin kasvatiksi.

Vuosien myötä kaupungin kasvaessa Tampereen kaupungin rakentaminen sekä katu- ja pysäköintisuunnitelmat johtivat siihen, että kaupunginhallitus ilmoitti MLL Tampereen osastolle haluavansa lunastaa äiti- ja lapsikodin tontin ja kiinteistön. Lokakuussa 1961 MLL Tampereen osasto tarjosi tonttia ja kiinteistöä kaupungin lunastettavaksi, mutta kaupungin valtuusto ei hyväksynyt tarjousta, jolloin osasto joutui tarjoamaan tonttia pakkolunastettavaksi. Elokuun 17. päivänä 1962 pakkolunastuslautakunnassa päätettiin, että Tampereen kaupunki on velvollinen maksamaan tontista täyden lunastusarvon rakennuksineen, laitteineen ja istutuksineen.

Toiminta lopetettiin vuonna 1963. Ensikotitoiminta kuitenkin jatkui, sillä Tampereelle oli perustettu Ensikotiyhdistyksen toimesta ensikoti muutamaa vuotta myöhemmin kuin MLL Tampereen osaston äiti- ja lapsikoti. Koska kaupunki ei vielä 1963 toteuttanutkaan pysäköimisalueen rakentamista, se vuokrasi kiinteistön Pelastusarmeijalle. Kyseisessä kiinteistössä toimikin miesten yömaja aina 80-luvulle asti.

Nyt, kun elämme vuotta 2012, on jälleen aika muuttunut. Kaupungin palvelut ja palvelurakenteet ovat muuttuneet. Myös järjestöjen toiminta asettuu muutosten myötä uusin ajatuksin tähän julkisten palvelujen kenttään. Vuosien saatossa MLL Tampereen osasto on ollut mukana monissa merkittävissä palveluissa käynnistäjänä, uranuurtajana ja kehittäjänä. Tämän päivän toiminnallemme riittää edelleen haasteita. Siitä osoituksena ovat suuret asiakasmäärät ja laaja yhteistyökumppaneiden verkosto, joiden kanssa toiminnan kehittämiselle ja osin laajentamiselle on noussut monia tarpeita. 27.12.2006 MLL Tampereen osasto ry muutti Keskustorilta Kirkkokadulta uusiin isompiin tiloihin Tiiliruukinkadulle.

Näiden tilojen merkitys ei ole vain siinä, että ne mahdollistavat toiminnan monipuolistamisen ja kehittämisen. Iloitsemme myös siitä, että vuosikymmenten jälkeen voimme palata paikalle, joka on ollut historiallisesti toiminnassamme merkittävä. Palasimme siis Tiiliruukinkadulle, samalle vanhalle tontille, jossa reilut 60 vuotta sitten aloitimme yhden merkittävistä toiminnoistamme.

Tälle paikalle on noussut 2000-luvun moderni senioritalo Suvantopuisto. Tämän kiinteistön katutasoon avasimme uuden toimipisteen vuoden 2007 alussa. 313 neliön tila tarjoaa lapsille, nuorille, vanhemmille ja isovanhemmille monimuotoista toimintaa: avoimia perheiden kohtaamispaikkoja, vertaistoimintaa, kerhoja, retkiä, koulutusta, tapahtumia ja mahdollisuuden osallisuuteen, yhdessä toimimiseen.

Kaija Reiman-Salminen
Toiminnanjohtaja