Historiaa

2010

• Lasten päiväkerhojen ympäristökasvatussuunnitelma palkittiin lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aulan ja Luontoliiton toimesta.
  • Vahvistimme nuorisotyötä ennaltaehkäisevän päihdetyön osalta. Käynnistimme mediakasvatushankkeita sekä tunnetaitokoulutukset. Ero-opas nuorilta vanhemmille sai Vuoden lapsuusteko 2016 -palkinnon.
  • Monikulttuurinen ystävä- ja perhetyö sai STEAn hankerahoituksen vuosille 2017-2019. Aloitimme Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan.
  • Lasten päiväkerhot muuttuivat Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan palvelusetelikerhoiksi vuonna 2012.
  • Käynnistimme Eropalvelujen kokonaisuuden jo 2000-luvun alussa, kun toteutimme Ray:n rahoittaman Eron jälkeen -projektin. Toiminta laajeni Ray-projektina 2012-2014, jonka aikana käynnistimme uuden palvelun, perhetapaamiset. Eropalvelut ovat jatkaneet vuodesta 2015 lähtien STEAn (ent. Ray) Ak-avustuksella.
  • Aloitimme yhteistyön Tampereen kaupungin neuvolatoimen kanssa. Tampereen kaupunki ostaa yhdistykseltä Parista perheeksi - matkalla vanhemmuuteen -perhevalmennusillat.
  • MLL Tampereen osasto on hankekumppanina Lapsiperheiden palveluiden muutosohjelmassa (LAPE). Olemme mukana Pirkanmaan hankkeessa (Pippuri), jossa eropalveluiden päällikkömme on 50% hankekoordinaattorina koordinoiden eropalveluiden kokonaisuutta. MLL Tampereen osaston työntekijät osallistuvat hankkeen osakokonaisuuksien kehittämiseen. Toiminnanjohtaja on Pippuri-hankkeen, Tampereen LAPEn ja maakunnan LAPEn ohjaustyöryhmissä.

2000

• MLL Tampereen osasto muutti uusiin tiloihin Laivapuiston perhetaloon vuonna 2006.
  • Kehitimme vertaistoimintaa erityisesti ero- ja uusperheille.
  • Käynnistimme koulusovittelutoiminnan tukioppilastoiminnan yhteydessä.
  • Kehitimme ja uudistimme lapsi- ja perhetyön toimintaa sekä lasten päiväkerhojen sisältöä.

1990

• 1.1.1997 astui voimaan lakimuutos, joka yhdenvertaisti keskosperheitä muihin lapsiperheisiin nähden. Keskosvauvojen äitien äitiysloma säädettiin alkamaan lapsen syntymän sijaan lasketusta ajasta. Toive lakimuutoksesta tuli MLL Tampereen osaston keskoskerhon vanhemmilta. Aloitteen lakimuutoksesta teki kansanedustaja Irja Tulonen.
  • Käynnistimme Sururyhmät lapsensa menettäneille vanhemmille.
  • MLL Tampereen osasto hankki tilat Palanderin talosta osoitteesta Kirkkokatu 8, jossa toiminta alkoi 1994.
  • Aloitimme perhekahvilatoiminnan ja lasten päiväkerhot.
  • Käynnistimme isyysvalmennukset 1994.
  • Käynnistimme tutorkoulutukset 1994.
  • Järjestimme koululaisten kesäleirejä ja kerhoja.
  • 1993 järjestimme Sorsapuisto Woodstock -kesätapahtuman, jolla kerättiin 10 vuoden ajan varoja sekä paikallisiin että ulkomaalaisiin lastensuojelukohteisiin.

1980

• MLL Tampereen osasto järjesti suosittuja puutyökursseja, joilla nikkaroitiin mm. nukkekoteja. Nukkekursseille osallistui suuri joukko käsityön ystäviä.
  • Käynnistimme uraauurtavan keskoskerhotoimintamme yhteistyössä Tays:n kanssa 1989.

1970

• Päiväkotitoiminnan rinnalla MLL Tampereen osasto osallistui tukioppilaiden kouluttamiseen ja Gordonin vanhempainkoulujen järjestämiseen.

1960

• 1964 MLL Tampereen osasto perusti Rongankadulle päiväkodin, joka osaltaan helpotti opiskelijaperheiden tilannetta Yhteiskunnallisen Korkeakoulun siirtyessä Tampereelle. Päiväkoti siirtyi kaupungille 1981.

1950

• Äiti-lapsi-toiminta ja Ryhtineuvola perustettiin Amurin koululle. Ryhtineuvolan kolmen toimintavuoden aikana tuhansia lapsia kävi lääkärin vastaanotolla ja lääkintävoimistelijan voimistelutunneilla.

1940

• Kesäkaitsija-toiminta kokosi pojat urheilun pariin. Moni oppi uimaan, suoritti uimamerkkejä ja harjoitteli hengenpelastusta. Tampereen urheilukentille kerääntyi poikia sankoin joukoin suorittamaan urheilumerkkejä. Toiminta jatkui vuosikymmenen loppuun asti.
  • MLL Tampereen osasto perusti sotakummivaliokunnan, jonka kautta sadat sotaorvot saivat avustuksia.
  • Jo 1920-luvulla alkanut psykiatris-yhteiskunnallinen toiminta vakiintui kasvatusneuvolatyöksi 1943. Toiminta siirtyi kaupungille 1948.
  • Tampereen ensimmäisen äiti-lapsi-koti perustettiin osoitteeseen Tiiliruukinkatu 1. Koti antoi suojan avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille ja heidän äideilleen. Toiminta jatkui vuoteen 1963.

1930

• Neuvonta-asematyö laajeni. 1927 alkaen raskaana oleville äideille alettiin järjestää lääkärin vastaanottoja.
  • Äideille jaettiin kiertokoreja jo ennen äitiysavustuslain voimaantuloa (1938). Korit sisälsivät vuoteen ja vuodevaatteet lapselle.
  • Kotikäyntien, kotisairaanhoidon ja valistuksen lisäksi neuvonta-aseman terveyssisar järjesti äitiys- ja ensiapukursseja.

1920

• Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry perustettiin 14.4.1921.
  • Tohtori Arvo Ylpön toimesta Näsilinnan museoon sijoitettiin lastenhoitomuseo.
  • Pienten lasten huoltolatyö käynnistyi Tammelan Maitopisaran tiloissa 1922. Viinikan neuvonta-asema perustettiin 1926. Neuvonta-asema oli uraauurtavaa työtä. Toiminnan myötä neuvolatyö vakiintui Tampereella, ja myöhemmin se siirtyi kaupungin ylläpidettäväksi.
  • Kesäkaitsija-toiminta käynnistettiin.
  • Maatalouskerhot tarjosivat 11-18-vuotiaille nuorille harrastuksia ja maatalouteen liittyvää ammatinvalintaohjausta.