Historiaa

2010 - luku

Lasten päiväkerhojen ympäristökasvatussuunnitelma palkittiin lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aulan ja Luontoliiton toimesta.

Nuorisotyötä vahvistettiin ennaltaehkäisevän päihdetyön näkökulmasta, käynnistettiin mediakasvatushankkeita ja tunnetaitokoulutukset. Lapsuudentutkimuksen seura ry. on myönsi Vuoden lapsuusteko 2016 -tunnustuspalkinnon Ero-opas nuorilta vanhemmille –julkaisulle, jonka on toteuttanut MLL Tampereen osasto ry.

MLL Tampereen osaston päiväkerhot muuttuivat Tampereen kaupungin ja Pirkkalan kunnan palveluseteli-kerhoiksi vuonna 2012

Naisystäväksi maahanmuuttajaäidille toiminta käynnistettiin. MLL Tampereen osaston monikulttuurinen ystävä- ja perhetyö sai STEA:n hankerahoituksen vuosille 2017-2019.

Eropalvelujen kokonaisuus käynnistettiin jo 2000 -luvun alussa, jolloin ensimmäinen Ray:n rahoittama Eron jälkeen projekti toteutettiin. Ray- projektina toimintaa laajeni 2012-2014 vuosien aikana, jolloin käynnistettiin valtakunnallisesti uusi palvelumuoto: perhetapaamiset. Toiminta jatkuu 2015 alkaen Stean (ent.Ray) Ak avustuksen muodossa.

MLL Tampereen osasto käynnisty yhteistyön Tampereen kaupungin nevolatoimen kanssa perhevalmennusten osalta. Tampereen kaupunki osaa yhdistykseltä parisuuhteen ja vanhemmuden tuen osion Parista perheeksi, matkalla vanhemmuuteen illat.

MLL Tampereen osaston on hankekumppani Lapsiperheiden palveluiden muutosohjelmassa, LAPESSA. Olemme mukana Pirkanmaan maakunnan hankkeessa (Pippuri), jossa eropalveluiden päällikkö on 50% hankekoordinaattorina, koordinoiden eropalveluiden kokonaisuutta. Lisäksi MLL Tampereen osaston työntekijät osallistuvat hankkeen eri osakokonaisuuksien kehittämiseen ja toiminnajohtaja on Pippuri-hankkeen, Tampereen Lapen ja Maakunnan Lapen ohjaustyöryhmissä.

2000 – luku

2006 MLL Tampereen osasto muutti uusiin tiloihin ja Laivapuiston perhetalo

avattiin osoitteessa Tiiliruukinkatu 1.

Vertaistoimintaa kehitettiin erityisesti eroperheille ja uusperheille.

Koulusovittelutoiminta käynnistettiin tukioppilastoiminnan yhteydessä.

Lapsi- ja perhetyössä perhekahvila- vauvakerho- ja perhepuisto -toiminnan sekä lasten päiväkerhojen sisältöjä kehitettiin ja uudistettiin.

1990 -luku

Käynnistettiin Sururyhmät lapsensa menettäneille vanhemmille.

MLL Tampereen osasto hankki omat tilat Palanderin talosta, osoitteesta Kirkkokatu 8, joissa toiminta käynnistyi 1994.

Perhekahvilatoiminta ja lasten päiväkerhotoiminta käynnistettiin.

1993 alettiin kouluttaa lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja opistojen tutoreita

1994 käynnistettiin Isyysvalmennus -kurssit

Musiikki- ja liikuntaleikkiryhmät olivat suosittuja

Järjestettiin koululaisten kesäleiritoimintaa ja kerhoja

1993 käynnistettiin Sorsapuisto Woodstock – kesätapahtuma, jolla kerättiin 10 vuoden ajan varoja niin paikallisiin kuin ulkomaalaisiinkin lastensuojelukohteisiin

1980 -luku

MLL Tampereen osasto järjesti suosittuja puutyökursseja, joilla nikkaroitiin mm. nukkekoteja. Nukkekursseille osallistui runsaasti käsityön ystäviä.

1989 käynnistettiin uraauurtava keskoskerhotoiminta yhteistyössä Tays:n kanssa.

1970 -luku

Päiväkotitoiminnan rinnalla MLL Tampereen osasto osallistui tukioppilaiden kouluttamiseen ja Gordonin vanhempainkoulujen järjestämiseen.

1960 -luku

MLL Tampereen osasto perusti 1964 Rongankadulle päiväkodin, joka osaltaan helpotti opiskelijaperheiden tilannetta vaiheessa, jolloin Yhteiskunnallinen Korkeakoulu siirrettiin Tampereelle. Päiväkoti siirtyi kaupungille 1981.

1950 -luku

Äiti – lapsi kodin toiminnan lisäksi perustettiin Ryhtineuvola Amurin koululle. Ryhtineuvolan lääkärin vastaanotolla ja lääkintävoimistelijan voimistelutunneilla ehti kolmen toimintavuoden aikana käydä tuhansia lapsia.

1940 -luku

Kesäkaitsijatoiminta jatkui vuosikymmenen loppuun asti. Toiminta kokosi pojat urheiluharrastuksen pariin. Moni oppi uimaan, suoritti uimamerkkejä ja harjoitteli hengenpelastusta. Tampereen urheilukentille kokoontui sankoin joukoin poikia suorittamaan urheilumerkkejä.

MLL Tampereen osasto perusti sotakummivaliokunnan, jonka kautta sadat sotaorvot saivat avustuksia.

Jo 1920 – luvulla käynnistetty psykiatris-yhteiskunnallinen toiminta vakiintui kasvatusneuvolatyöksi 1943. Toiminta siirtyi kaupungin ylläpidettäväksi 1948.

MLL Tampereen osasto perusti Tampereen ensimmäisen äiti-lapsi kodin osoitteeseen Tiiliruukinkatu 1. Turvakoti antoi suojan avioliiton ulkopuolella syntyneille lapsille ja äideille. Toiminta jatkui vuoteen 1963.

1930 -luku

Neuvonta-aseman työ laajeni ja 1927 alkaen raskaana oleville äideille alettiin järjestää lääkärin vastaanottoja.

Jo ennen äitiysavustuslain voimaantuloa 1938 äideille jaettiin osaston toimesta kiertokoreja, jotka sisälsivät lasta varten vuoteen ja vuodevaatteet.

Kotikäyntien, kotisairaanhoidon ja valistustyön lisäksi neuvonta-aseman terveyssisar järjesti ensiapu- ja äitiyskursseja.

1920 -luku

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto ry perustettiin 14.4.1921.

Tohtori Arvo Ylpön toimesta Näsilinnan museoon sijoitettiin lastenhoitomuseo.

1922 Pienten lasten huoltolatyö käynnistyi Tammelan Maitopisaran tiloissa. Viinikan neuvonta-aseman perustettiin 1926. Neuvonta-asema oli uranuurtajatyötä. Toiminnalla vakiinnutettiin Tampereelle neuvolatyö, joka myöhemmin siirtyi kaupungin ylläpidettäväksi.

Kesäkaitsijatoiminta käynnistettiin.

Maatalouskerhot antoivat 11 – 18 -vuotiaille nuorille kehittäviä harrastuksia ja maatalouteen liittyvää ammatinvalintaohjausta.