Mistä tukea eri tilanteissa?

Ajankohtaista MLL Tampereen osastolla:

Etsimme vaikuttamis- ja kehittämistyöstä kiinnostuneista nuoria ideoimaan kanssamme nuorille suunnattuja palveluita ja kertomaan ajatuksiaan nuorten hyvinvoinnin tukemisesta!

Eron ensiapupisteen työntekijät tapaavat vanhempiensa eron kokeneita nuoria, jotka kaipaavat tietoa, ohjausta tai keskusteluapua eroon liittyvissä asioissa.

Lisätiedot: Outi Ritari-Alho, outi.ritari(at)mll-tre.fi, 050 555 3302

Koulusta saatavaa tukea

Kouluilla on terveydenhoitajia, koulukuraattoreja, koulupsykologeja ja psykiatrisia sairaanhoitajia, joille voi kertoa mieltään painavista asioista. Nämä luotettavat aikuiset osaavat ohjata tarvittaessa myös muualle avun piiriin.

Ohjausta ja neuvontaa?

Tampereella toimii Nuorten talo, josta 16-29-vuotias nuori saa ensivaiheen ohjaus- ja neuvontapalveluja samasta paikasta. Palvelu on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta.

Ristiriitoja ja haastavia tilanteita kotona?

Perheet, joissa on 7-17-vuotias lapsi tai nuori voivat hakea ennaltaehkäisevän perhetyön tukea Perhepiste Nopeasta esimerkiksi silloin jos keskusteluyhteys ei kotona toimi. Perheet voivat ottaa yhteyttä itse Nopean työntekijään työskentelyn alkamiseksi ja tilanteen hahmottamiseksi. Tuki on lyhytaikaista, maksutonta ja nopeasti tarjottavaa. Nopea sijaitsee osoitteessa Aleksis Kiven katu 18.

Tampereella on SPR:n nuorten turvatalo johon 12-21-vuotiaat nuoret voivat hakeutua juttelemaan aikuisten kanssa. Turvatalo on auki joka päivä klo 17-10. Turvatalossa on mahdollisuus tarvittaessa yöpyä ja selvitellä perheen tilannetta ja ristiriitoja yhdessä työntekijän ja vanhempien kanssa. Turvatalo sijaitsee osoitteessa Hämeenkatu 22 C.

Lapsiperheiden sosiaalityö tarjoaa tukea erilaisissa tilanteissa, joissa lapsesta tai nuoresta on huolta: Vanhemmat saattavat olla uupuneita työttömyyden, taloudellisten vaikeuksien tai sairauden takia. Kun vanhempien päihteiden käyttö, mielenterveydelliset ongelmat, perheen ristiriidat, perheväkivalta tai lapsen kaltoinkohtelu uhkaavat lapsen hyvinvointia tai lasta laiminlyödään, on sosiaalityöntekijöiden tehtävä suojella lasta. Joskus lapsi tai nuori itse vaarantaa hyvinvointiaan esimerkiksi käyttämällä päihteitä, olemalla luvattomasti pois koulusta tai tekemällä rikoksia.

Vertaistukea jos läheisellä päihde- ja mielenterveyspulmia

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry järjestää ryhmätoimintaa nuorille ja vanhemmille, nuorten kursseja, puhelinneuvontaa sekä henkilökohtaisia tapaamisia!

Netissä paljon tietoa, ryhmiä yms!

MLL Nuortennetti tarjoaa nuorille tietoa monipuolisesti nuorten elämää koskettavista tärkeistä aiheista, kuten seksuaalisuudesta ja seurustelusta, vanhempien erosta, mielenterveydestä, kiusaamisesta ja päihteistä. Nuortennettiä on tekemässä nuoret itse.

Suomen KASPERin nettisivuilta löytyy nuorelle tietoa ja tukea vanhempien erotessa

Nuorten mielenterveystalosta löytyy paljon tietoa nuorten mielenterveydestä ja päihdeasioista.

Mielenterveysseuran sivuilta löydät monipuolisesti tukea mielen hyvivointiin liittyvissä asioissa.

Varjomaailma on paikka niille, joiden vanhemmat käyttävät liikaa päihteitä!

Tukinet on kriisikeskus netissä!

Asiaa lastensuojelusta -sivuilta löytyy lapsille ja nuorille tarpeellista tietoa lastensuojelusta ja siihen liittyvistä asioista.

Apua, tietoa ja tukea perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan löytyy nettiturvakodista!

Nyyti ry on opiskelijoiden tukikeskus: nettiryhmiä, elämäntaitokursseja ja paljon hyvää tietoa!

Tyttöjen Talo ja Poikien Talo verkossa. Sieltä löytyy monipuolisesti tietoa ja tukea moniin nuoren elämään liittyviin teemoihin.

Paikka, jossa viettää aikaa muiden nuorten kanssa ja tehdä mukavia asioita?

Tampereen Tyttöjen talo on paikka 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille tavata toisiaan, osallistua avoimeen toimintaan tai erilaisiin ryhmiin. Tyttöjen talolla on luotettavia aikuisia joiden kanssa voi puhua myös huolistaan esimerkiksi ihmissuhteisiin liittyen.

Nuorten Tampereen sivuilta löydät tärkeää tietoa nuorille suunnatuista tapahtumista ja toiminnasta. Sivuilla on myös tiedot eri alueilla toimivista nuorisotiloista, joissa voi viettää aikaa muiden nuorten kanssa ja jutella aikuisten ohjaajien kanssa kaikenlaisista elämän asioista.

Tampereen ev.lut seurakunnilla on monenlaista toimintaa ja tapahtumia nuorille.

Aikuinen tukihenkilö?

Pelastakaa Lapset ry:n tukihenkilötoiminta myös nuorille! Yhteystiedot: Paula Paltila 040 – 5321 663
                paula.paltila(at)pelastakaalapset.fi

Tietoa nuorelle rikoksen uhrille!

RIKUn palvelut ovat sinulle, jos…
Olet rikoksen uhri tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
Läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi.
Olet todistajana rikosasiassa.

Kaipaat kokemukseesi liittyen neuvoa.
Haluat keskustella rikoskokemuksesta.

Muuta tukea nuorille Tampereella:

Jos sinulla on huolia, isoja tai pieniä, voit laittaa viestiä seurakunnan nuorisotyönohjaajalle ja sopia itsellesi Henkireikä-ajan, jossa voit luottamuksella jutella asioistasi. Lisätiedot: Laura Suomela, laura.suomela(at)evl.fi  0503083276

Tampereen kaupungin nuorisopsykiatrian poliklinikka tekee joustavaa, perhekeskeistä nuorisopsykiatrista työtä avohoidossa. Tavoitteena on erityisesti 13 - 19 -vuotiaiden mielenterveyden häiriöiden tutkimus ja hoito. Yhteydenottolomakkeen voi tehdä esim. lääkärit, psykologit, kuraattorit ja muut sosiaalityöntekijät ja terveydenhoitajat.

Tampereen kaupungin nuorisoneuvola: Nuorisoneuvola on alle 22-vuotiaiden tamperelaisten ehkäisyneuvola. Nuorisoneuvolasta saa lisäksi terveydenhoitajien, lääkärin ja psykologin palveluja, jos on alle 22-vuotias tamperelainen eikä kuulu työ- tai opiskeluterveydenhuollon piiriin.Nuorisoneuvolasta saa apua seksuaalisuuteen, ehkäisyyn (ehkäisyn aloitus ja seuranta), alle 15-vuotiaiden jälkiehkäisyyn, raskaudenkeskeytykseen, sukupuolitauteihin, kuukautisvaivoihin, seurusteluasioihin, omiin huoliin ja terveyteen liittyvissä asioissa.