Yli sukupolvien -toiminta

 


Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto on tehnyt uraa uurtavaa työtä käynnistämällä mummo- vaaritoiminnan jo vuonna 1997. Silloin yhteistyössä oli Mummon Kammari.

Nyt Laivapuiston perhetalo sijaitsee Suvantopuiston senioritalon kanssa samassa kiinteistössä ja yhteistyö Kotosalla -säätiön kanssa on tuonut kaksi toimijaa saman katon alle.

Sukupolvien välisessä kanssakäymisessä lapsi saa aikuisen aikaa, turvallisuutta, elämyksiä ja elämänkokemusta, joita vasten hän voi peilata omia tunteitaan. Isät ja äidit puolestaan saavat tukea omaan vanhemmuuteensa, ja mummien ja vaarien arki saa uutta merkitystä ja heidän hyvinvointinsa lisääntyy.

Kiireinen arki, muuttoliike ja moninaiset elämäntavat ja perhemuodot ovat johtaneet siihen, että kaikilla lapsilla ei ole biologisia isovanhempia läsnä arjessaan. Terveiden ja aktiivisten ikäihmisten määrä puolestaan lisääntyy eikä kaikilla suinkaan ole omia lapsia tai lastenlapsia. Tämän vuoksi sukupolvien keskinäisten suhteiden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen tarvitsee tukea.

Varaisovanhemmat ovat vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita aikuisia, jotka haluavat olla läsnä lasten arjessa ja antaa aikaansa. Jokaisen tiedot ja taidot ovat tärkeitä.

Toiminnan perustana on vapaaehtoisuus, luotettavuus ja luottamuksellisuus. Toimintaan voi lähteä mukaan jo ennen eläkkeelle siirtymistä, omilla ehdoilla. Varaisovanhempi voi itse päättää, kuinka pitkäksi aikaa sitoutuu ja lasten kanssa voi tehdä sitä, mikä itselle tuntuu luontevalta.


 

Mummola -toiminta on eri sukupolvien välistä toimintaa ja MLL Tampereen osasto toteuttaa sitä:

Mummola — eri sukupolvien kohtaamispaikka

avoinna perhekahvilan puitteissa joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 11 – 14 Laivapuiston perhetalossa, Tiiliruukinkatu 1.

Mukana lasten ja aikuisten kanssa vapaaehtoisia varaisovanhempia.

Kerhovaareja ja –mummoja

Kipparit päiväkerhoissa toimii vapaaehtoisia varaisovanhempia. Vapaaehtoiset isovanhemmat ovat kerhoissa ohjaajien lisäksi turvallisia aikuisia, joilla on lapsille kuulevat korvat,tilaa sylissä, aikaa jutella ja touhuta.

Ylisukupolvien välinen mediakasvatus

Ylisukupolvien välinen mediakasvatus -hanke toteutetaan yhteistyössä vapaaehtoisten senioreiden ja Wivi Lönnin -koulun (ent. Pyynikin koulu) kanssa. Lue lisää Nuorten mediaprojekti -sivuiltamme.

Yhteistyö Suvantopuiston kanssa

Laivapuiston perhetalo sijaitsee samassa kiinteistössä Suvantopuiston senioritalon kanssa. Olemme tulleet tutuiksi monen seniorin kanssa. Olemme saaneet myös monenmoista apua heiltä. Kiitos Kirsti tilkuista ja tapettimallikirjoista!

Kipparit - päiväkerholaiset käyvät säännöllisesti ilahduttamassa mm. Suvantopihan hoivakodin asukkeja lauluillaan ja loruillaan.

Silloin tällöin juhlimme yhdessä.

Koulumummot ja-vaarit

Rekrytoimme vapaaehtoisia aikuisia toimimaan kouluilla koulumummona tai -vaarina. Jos olet kiinnostunut toimimaan kouluikäisten lasten parissa, ota yhteyttä MLL Tampereen osastoon.

 

 

Mummola-toiminnan tavoitteena on:

  • tukea hyvää lapsuutta vahvistamalla sukupolvien ketjua
  • lisätä sukupolvien välistä myönteistä vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa
  • siirtää kulttuuriperintöä
  • luoda aktiivisille suurille ikäluokille mahdollisuus tehdä antoisaa vapaaehtoistyötä
  • lisätä alueellista yhteisöllisyyttä ja yhteisvastuuta lapsista