Liikunta

Liikkuva Perhe- hanke etsii unelmien liikuntapaikkaa!

Tampereella on käynnistynyt uusi Liikkuva Perhe- hanke. Se on Tampereen kaupungin oma hanke. Yhtenä isona tavoitteena on innostaa perheitä omatoimiseen liikkumiseen yhdessä. Hankkeen toiminta alkaa tammikuussa 2019, siellä perheille luvassa mm. ilmaisia liikuntavuoroja ja lajiesittelyjä.

Yhtenä toimintamuotona on Unelmien liikuntapaikka! Kertokaa teidän perheen harrastuspaikka Tampereella ja esitelkää se yhdessä liikunnanohjaajan kanssa muille perheille! Esim. pulkkamäet, retkeilypaikat, hiihtopaikat, jääkentät..

Ilmoittautukaa mukaan liikunnanohjaaja olli-pekka.toikkonen@tampere.fi tai puh. 0444863816

Toikkosten perhe esittelee keskiviikkona 16.1.2019 kello 17-19 Härmälänsaaren upeita maisemia ja mahdollisuuksia. Mitä te haluatte esitellä?

Liikkuva Tampere -projekti liikuttaa lapsia ja aikuisia. MLL:n Tampereen osasto on mukana kumppanina tässä ihmisiä liikuttavassa projektissa.

Leikkien ja liikkuen uuteen päivään, joka päivä

– tavoitteena leikkien liikkuva lapsi

 

MLL Tampereen osaston tavoitteena on aktivoida lapsia, nuoria ja perheitä liikkumaan ja leikkimään monipuolisesti sisällä ja ulkona. Liikunta näkyy joka päivä kaikessa toiminnassamme ja me täällä MLL Tampereen osastolla haluamme olla osaltamme edistämässä liikkuvaa elämäntapaa.

Liikuntatottumukset muodostuvat lapsuudessa ja nuoruudessa, ja varhain omaksutut liikuntatottumukset kantavat läpi elämän. Haluamme nähdä liikunnan niin kuin lapsi sen näkee: ilon kautta, ja korostamme liikunnassamme sen lapsilähtöisyyttä sekä leikin, ilon ja onnistumisen kokemusten merkitystä. Yhtä lailla tärkeää on myös tukea perheiden mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa yhdessä. 

 

Kerhoissa liikutaan ulkona ja sisällä

Ulkoilu ja liikunta ovat tärkeä osa jokaista kerhopäivää. Laivapuiston perhetalon viereisellä leikkikentällä on tilaa touhuta, leikkiä, juosta ja temppuilla. Pereenkulman perhekeskuksessa leikkialue sijaitsee taloyhtiön pihapiirissä.

Liikunnalla on myös paikkansa avoimien kerhojemme toiminnassa. Vauvakerhossa välillä jumpataan ohjatusti ja tärkeää on myös tiedostaa, että vauva-arki itsessään on täynnä jumppaa.  Myös tiistain perhekahvilassa Laivapuistossa ja keskiviikon avoimessa perhekerhossa Pereen perhekeskuksessa on tilaa liikkua, ja liikkuvien lasten perässä myös aikuiset saavat liikuntaa.   

 

Liikkumaan koko perheen voimin

Maksuttomissa ja avoimissa pihaliikkareissa vanhemmat ja lapset pääsevät nauttimaan yhdessä liikkumisen ja leikkimisen riemusta ohjatusti. Mikä onkaan mukavampi tapa viettää päivää kuin liikkua yhdessä vaikka koko perheen voimin! Ulkoilukiva antaa voimia arkeen niin lapsille kuin aikuisillekin. 

Isä–lapsi -temppuilu on käynnistynyt syksyllä 2017. Tämä liikunnallinen ryhmä kokoontuu liikkumaan, leikkimään ja pelailemaan ulkosalla.Tässä ryhmässä liikunta nähdään juuri niin kuin lapsi sen näkee: ILON kautta! Ryhmä on suunnattu isille/miehille ja noin 3–5 -vuotiaille lapsille. Yhdessä koettujen onnistumisten lisäksi toiminta tarjoaa niin jännitystä, iloa ja huumoria kuin myös sosiaalista yhdessäoloa, reiluutta ja leikkimielistä kilpailua.

Tanssitan Vauvaa on toiminnallinen ryhmä, jossa toiminnan muotona on tanssillinen liikunta. Tanssiessaan vanhempi saa hien otsalle ja vauvaa saa nauttia vanhemman mukana liikkeen ja musiikin rytmistä ja riemusta. Samalla vauvan ja vanhemman yhteispeli ja vuorovaikutus vahvistuvat. Tanssitan vauvaa ryhmässä on lukukausimaksu ja siihen vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

 

MLL:n Tampereen osasto projekteissa mukana

MLL Tampereen osasto on kumppanina mukana Tampereen kaupungin Liikkuva Tampere -projektissa. Liikkuva Tampere -projekti on liikkumisen edistämisen hanke, joka käynnistyi Tampereen kaupungilla kesäkuussa 2015. Hankkeen tavoitteena on lisätä vähän liikkuvien liikuntaa, kaventaa sosioekonomisia terveys- ja hyvinvointieroja sekä edistää omatoimista liikuntaa liikuntamahdollisuuksia lisäämällä. Lisäksi tavoitteena on vahvistaa eri toimijoiden (kaupunki, järjestöt, seurat, oppilaitokset ym.) välistä kumppanuutta.

MLL Tampereen osasto tekee yhteistyötä myös Pirkkalan kunnan Perheet penkistä! -hankkeen kanssa. Perheet penkistä! on Pirkkalan kunnan perheliikuntahanke, joka toimii yhteistyössä kolmannen sektorin toimijoiden sekä yksityisen varhaiskasvatuksen kanssa. Hanke on suunnattu 1–5-vuotiaille lapsille ja heidän perheilleen. Tavoitteena on innostaa perheitä omaehtoiseen liikuntaan, ja lisäämään perheiden yleistä aktiivisuutta sekä ehkäisemään liikunnasta syrjäytymistä.

 


 

Uuden alle kouluikäisten lasten liikuntasuosituksen mukaan tavoitteena on, että lapsi liikkuu päivittäin kolme tuntia. Tämän liikunnan tulisi muodostua kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta ja erittäin vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Lapsi ei liiku järkisyistä vaan liikunnan ilosta, uteliaisuudesta ja halusta kokeilla omia taitoja. Leikki on olennainen osa liikuntaa, ja leikkiä ja liikuntaa on lasten kohdalla miltei mahdotonta erottaa toisistaan.

Liikunnan lisäksi lapsi tarvitsee myös sopivan määrän lepoa joka päivä. Toisinaan on hyvä vain lepäillä ja löhötä, piirrellä, lukea, kuunnella satuja ja musiikkia tai jutella. Lepoa tarvitaan, jotta arki voisi olla aktiivista. Liikkuminen ja lepo ovat tiivis pari ja ne ovat riippuvaisia toisistaan.

Vanhempien liikuntatottumukset kantavat lapsen liikunta-aktiivisuutta keski-ikään saakka

Lue Suomen Olymiakomitean sivuilla 17.8.2017 julkaistu uutinen vanhempien liikuntatottumusten vaikutuksesta lasten liikunta-aktiivisuuteen