Lukulaari

Elokuun Satupursi-kirjat

 

Vauva tunnustelee: Ajoneuvot

Tutustu menopeleihin erilaisten hauskojen koskettelupintojen avulla. Suuressa katselukirjassa riittää ihmeteltävää! Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Christos Skaltsas: Merirosvot

Tätä kirjaa luetaan leikkimällä! Lähde merirosvoseikkailuun kurkistamalla luukuista, vetämällä läpistä ja pyörittämällä ruuvia. Paksulehtinen luukkukirja.

 

Juliette Oberndorfer: Neljä vuodenaikaa

Kaunista vuodenaika-aiheista äänitehoste- ja koskettelukirjaa siivittävät Vivaldin kauniit sävelmät. Paksulehtinen äänitehostekirja.

 

Matias Nopola: Risto Räppääjä maalla, meressä ja ilmassa

Sinikka Nopolan poika on kirjoittanut hauskoja, lyhyitä ja ytimekkäitä runoja Risto Räppääjä -hahmon ympärille. Ilmeikkäissä kuvissa riittää katseltavaa. Runokirja.

 

Lauri Hirvonen: Pein ja Ryhvelin rakettiriita

Pein avaruusraketissa on maailman tärkein nallenappi, jota kukaan muu ei saa mennä näpelöimään. Kuinka ollakaan, pikkuveli Ryhveli kuitenkin menee ja painaa kiellettyä nappia. Kiukustuksissaan Pei tönäisee Ryhveliä, joka mielensä pahoittaneena pakenee paikalta. Veljeä on vaikea löytää avaruuden syövereistä, eikä anteeksipyytäminenkään aina aivan helppoa ole…

 

Ben Furman: Ratkaisukeskeisen kasvatuksen käsikirja

Psykiatrian erikoislääkäri Ben Furmanin havainnollistava ja selkeä opas lapsen kehumisesta ja erilaisten ongelmien kohtaamisesta. Tietokirja.

 

 

Kesäkuun satupursi -kirjat

 

Maxine Davenport: Huhuu! Pöllö puhuu

Mitä eläimet sanovat? Suloisen värisessä kirjassa on kivat sivut, joiden epätasaisia pintoja on hauska silitellä. Paksulehtinen katselukirja.

 

David Melling: Loiskun eväsretki

Pieni Loisku-ankka on lähdössä ystäviensä kanssa eväsretkelle, mutta karttaa onkin vähän vaikea lukea ja nälkäkiukkukin yllättää. Onneksi Loisku keksii konstit! Paksulehtinen katselukirja.

 

Sanja Rescek: Tuiki, tuiki tähtönen

Suloisessa ääninappikirjassa lauletaan kaikille tuttua lastenlaulua. Paksulehtinen äänitehostekirja.

 

Pia Perkiö: Tule mukaan, sanoi Leijona: Loruja lasten arkeen

Sanna Pelliccionin ihanasti kuvittamasta kirjasta löytyy loruja arkisiin hetkiin käsienpesusta tunnetaitoihin. Runokirja.

 

Kalle Güettler: Ei! sanoi pieni hirviö

Iso hirviö on varsinainen kiusankappale, joka tahtoo päättää kaikesta, varastaa pienen hirviön ideat ja pihistää äidiltä rahaa. Pieni hirviö-parka ei uskalla sanoa mitään, kunnes sen mitta tulee totisesti täyteen. Kuvakirja.

 

Hanna Stolt: Herkku: ravintorikasta ruokaa koko perheelle

Simppeleitä ja terveellisiä reseptejä lapsiperheen arkeen ja juhlaan. Kauniit kuvat nostattavat veden kielelle! Tietokirja.

 

 

 

Marraskuun Satupursi -kirjat:

 

Carrie Love: Katso ja koskettele: Värit

Suloinen pieni koskettelukirja, jossa tutustutaan tuttujen arkisten esineiden avulla väreihin. Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Postimies Pate: Paten jääkylmä päivä 

Lastenohjelmista tuttu postimies pelastaa jälleen päivän! Tällä kertaa haasteena on kuljettaa jääkylmä paketti Mikaelille, ennen kuin se ehtii sulaa. Paksulehtinen kuvakirja.

 

Virginie Graire: Ihanat ensimmäiset sanat

Suuressa koskettelukirjassa tutustutaan aihepiireittäin lapselle tärkeisiin ensisanoihin. Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Laura Ruohonen, kuv. Erika Kallasmaa: Tippukivitapaus

Hulvattoman hauskoja runoja kekseliäästi kuvitettuna. Tapaa Ali-olio, Manu Maaninen ja muut riemastuttavat mielikuvitusystävät! Runokirja.

 

Avril McDonald: Jukka Hukka ja hirveä harmi

Jukka Hukka -tunnetaitokuvakirjat ovat saavuttaneet valtavan menestyksen. Tässä osassa harjoitellaan itseluottamuksen vahvistamista. Kuvakirja.

 

Sanna Wickström: Lasten oppeja äideille

Sanna Wickströmin toimittamassa teoksessa 11 suosittua bloggaria jakaa kokemuksiaan äitiydestä, ja siitä mitä ovat lapsiltaan saaneet oppia. Tietokirja.

 

Lokakuun Satupursi-kirjat

 

Belinda Strong: Silittele sivuja: Hyvää yötä

Suloinen pieni koskettelukirja unipuulle kömpivistä eläimistä. Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Heath McKenzie: Tässä on pelikaani

Riemastuttavalla tavalla yllättävä kurkistuskirja. Tässäkö muka pelikaani? Ei voi olla! Paksulehtinen kurkistuskirja.

 

David Melling: Satoi tai paistoi

Iloiset puput jaksavat pomppia säällä kuin säällä. Erilaisiin säätiloihin tutustutaan leikkien ja loruillen. Paksulehtinen katselukirja.

 

Chris Haughton: Voi sinua, Sulo!

Sulo-koira jää päiväksi yksin kotiin. Se tietää että sen pitäisi olla kiltisti, mutta aina se ei ole niin helppoa. Oppiiko Sulo hillitsemään itsensä? Kuvakirja.

 

Pia Perkiö: Siilin satupuu

”Siili muutti sadesäällä / satupuiden alle, / teki talon runoista / ja laulun verannalle.” Sympaattisia ja soljuvia runoja metsän eläimistä touhuineen ja tunteineen, kauniisti kuvitettuna. Runokirja.

 

Kati Kärkkäinen: Vahvista lasta

Vanhemmille suunnattu opas lapsen sosiaalisten taitojen tukemiseen. Myös tunnetaitoja käsitellään yksityiskohtaisesti. Teos sisältää paitsi taustatietoa, myös konkreettisia neuvoja arjen kasvatustilanteisiin ja haasteisiin. Kirja on lainattavissa myös e-kirjana. Tietokirja.

 

Syyskuun Satupursi-kirjat

 

Maxine Davenport: Ensimmäinen sanakirja: yli 100 kivaa kuvaa ja sanaa

Värikäs kuvasanakirja opettaa lapselle muun muassa tuttujen eläinten, kehonosien ja ruokien nimet. Paksulehtinen katselukirja.

 

Leslie Patricelli: Nukkumaan

Hurmaavassa vauvakirjassa ollaan menossa nukkumaan. Ensin syödään iltapala, sitten tanssitaan nakuna ennen iltapesua! Paksulehtinen katselukirja.

 

Emma Jennings: Autoruuhka: nokkela ajoneuvokirja

Kivassa koskettelukirjassa katsellaan monenmoisia menopelejä. Onpa niitä paljon! Paksulehtinen katselukirja.

 

Tuulia Aho: Tähtienlaskijan runoja. Kuvittanut Aino-Maija Metsola

”Hiljaistakin hiljaisemmin hauet harjaa hampaitansa, hämähäkki verkkojansa ravistaa ja aivastaa.” Lumoavan öisessä runokirjassa lauletaan kehtolauluja rohkeille ja tutustutaan hauskoihin öisiin otuksiin.

 

Tuuli Hypén: Veikka ja Talvi

Pientä Veikka-kettua syksyinen metsä kummastuttaa. Luonto näyttää aivan toisenlaiselta, ja kaikilla tuntuu olevan kova kiire valmistautua talveen. Syksy tuo kuitenkin mukanaan myös monta uutta seikkailua, eikä talvinen metsäkään hassumpi leikkipaikka ole. Kuvakirja.

 

Rina Mae Acosta & Michele Hitchison: Maailman onnellisimmat lapset: kasvatus hollantilaisittain

Hollantilaiset lapset ovat UNICEF:in tekemän tutkimuksen mukaan maailman onnellisimpia. Hollantiin perheensä perustaneet äidit Rina Mae Acosta ja Michele Hitchison pohtivat tässä teoksessa, mitkä piirteet hollantilaisessa kasvatuksessa tukevat lapsen hyvinvointia erityisesti. Tietokirja.

 

Elokuun Satupursi-kirjat

 

Jen Porter: Siivotaan!

Voi ei, mikä sotku! Onneksi siivoaminen voi olla myös hauskaa. Tavaratkin löytyvät helpommin, ainakin hetken… Paksulehtinen kuvakirja.

 

Lapsen ensimmäiset eläimet

Tunnetko jo nämä eläimet? Suloisten valokuvien avulla voi opetella ensimmäisiä eläinsanoja. Paksulehtinen katselukirja.

 

Kultaseni. Vaukirjan suosikit kaikkein pienimmille

Hauskasti kuvitettu kokoelma loruja ja laululeikkejä lapsen ensimmäisiin lukukokemuksiin. Paksulehtinen kuvakirja.

 

Marjatta Kurenniemi: Toivoisin että asuisin kuussa. Marjatta Kurenniemen satuja ja runoja

Sanna Manderin upeasti kuvittama kokoelma Marjatta Kurenniemen rakastetuimmista saduista ja runoista. Kirjasta löytyy sopivaa iltasatulukemista niin pienemmille kuin isommillekin lukijoille.

 

Ivan Bates: Karhu ja rohkea jänis

Metsässä asustaa karhu, joka käyttäytyy mahdottoman rumasti toisia kohtaan. Muut eläimet päättävät, että karhu on saatava kuriin, mutta kuka uskaltaisi sanoa suurelle karhulle vastaan? Hauska, riimitelty kuvakirja toisten huomioonottamisesta ja käytöstavoista. Kuvakirja.

 

Alison Mackonochie: Uhmaikä: leikki-ikäisen ongelmallinen käyttäytyminen

Selkeä ja seikkaperäinen tietokirja tueksi lapsen uhman kohtaamiseen. Kirjassa käsitellään muun muassa siisteyskasvatukseen, nukkumiseen ja syömiseen liittyviä haasteita ja tarjotaan paljon arkisissa tilanteissa hyödyllistä taustatietoa lapsen kehitysvaiheille tyypillisestä käyttäytymisestä. Tietokirja.

 

Toukokuun Satupursi-kirjat

 

Emo ja poikanen: tutustu eläinvauvoihin

Koskettele kohokuvioita ja katsele eläinten suloisia pentuja. Paksulehtinen katselukirja.

 

Emiri Hayashi: Isot ja pienet

Ihanan värikkäässä koskettelukirjassa vilisee hauskaa katsottavaa. Silitä eläinten samettista pintaa ja nauti letkeistä riimeistä. Paksulehtinen koskettelukirja

Olivia Cosneau: Sammakko

Minimaailma-sarjassa saadaan lisää tietoa tutuista eläimistä. Tällä kertaa on vuorossa sammakko, joka pomppaa näkyviin hauskojen luukkujen ja aukkojen takaa. Kurkkaa ja ylläty! Paksulehtinen kurkistuskirja.

 

Jukka Itkonen: Aakkoslammas loksuhammas

”Lammas, lammas, loksuhammas, kiharainen tukka. Lampaan turkki leikataan ja siitä tehdään sukka.” Ratkiriemukkaat aakkoslorut ja hauskat, vauhdikkaat kuvat tempaavat mukaansa. Runokirja.

 

Réka Király: Pieni suuri tarina ystävyydestä

Kaikki metsän eläimet pelkäävät jotain: Hiirtä hirvittävät ampiaiset, Kettua kauhistuttaa ukkonen, ja Siili pelkää vähän kaikkea. Ainoastaan Jänis väittää, ettei häntä pelota mikään - kunnes se tulee kiivenneeksi puuhun ja huomaa, että niin korkealla oleminen tuntuu siitä kurjalta. Yhdessä ystävien kanssa kaikesta kuitenkin selvitään! Kuvakirja.

 

Mervi Juusola: Äidin voimakirja

Äidin voimakirja tarjoaa tietoa, vertaistukea sekä konkreettisia neuvoja arjesta väsyneille äideille. Teoksessa pureudutaan perusteellisesti äidin hyvinvoinnin kannalta tärkeisiin teemoihin.

 

Huhtikuun Satupursi-kirjat

 

Niina Komsi: Ihanat ipanat: temperamenttikirja

Kaikki vauvat ovat erilaisia. Tätä kuvakirjaa lukiessa vauva voi katsella värikkäitä kuvia samalla kun vanhempi voi tutustua erilaisiin temperamenttityyppeihin ja ymmärtää sitä kautta omaa vauvaansa paremmin. Paksulehtinen katselukirja.

 

Petra Fohrmann: Pikku prinssi ja tähdet

Ihastele tähtiä rakastetun Pikku prinssin kanssa! Nappia painamalla tähdet alkavat loistaa. Paksulehtinen kuvakirja.

 

Jo Ryan: Iloiset numeroriimit

Kuinka monta eläintä näet? Iloisesti lorutellen ja hauskoja kuvia katsellen laskeminen sujuu leikiten! Paksulehtinen katselukirja.

 

Hanna Lundström: Onnen kuplia. Runoja aloittelijoille.

Pienokaisen ensimmäisessä runokirjassa katsellaan arkista elämää vähän toisenlaisesta vinkkelistä. Pölynimurin vatsa kurnii ja tahnamato karkaa sotkuisin seurauksin, mutta saippuakuplan puhjetessa jää muistoksi pieni onnenhetki. Runokirja. 

 

Matthew Morgan: Onneksi on ystävä.

Mika on aina kamalan huolissaan jostakin. Mikaa huolettaa mitä muut hänestä ajattelevat, ja hän pelkää valtavasti hämähäkkejä, avaruusolioita ja hirviöitä. Ensin Mika ei uskalla kertoa huolistaan kenellekään, mutta onneksi Luppa-koira tietää mitä täytyy tehdä. Kuvakirja.

 

Pasi Huttunen, Topi Linjama & Janne Riiheläinen: Isän kirja

Isän kirja on tuore katsaus siihen, miltä todella tuntuu olla isä. Kirja koostuu isien haastattelujen pohjalta tehdyistä lyhkäisistä tarinoista, joiden väliin on upotettu lasten kommentteja isistään ja humoristisia kuvauksia erilaisista isätyypeistä.

 

 

Maaliskuun satupursikirjat

 

Silitä minua: tunnustelukirja!

Eläimet kaipaavat kovasti silittelyä. Voisitko sinä auttaa? Kirjassa on isot, värikkäät kuvat ja kivat koskettelupinnat. Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Elina Vuori: Hei vauva!

Suloiset vauvat touhuavat monenmoista päivän aikana. Mitä vauva tekee nyt? Paksulehtinen katselukirja.

 

Olivia Cosneau: Sammakko

Kurkkaa mitä sammakko puuhaa! Minimaailma-sarjassa tutustutaan eläimiin perheen pienimpien kanssa leppoisasti riimitellen. Paksulehtinen kurkistuskirja.

 

Pia Perkiö: Kiitos! Sanoi Leijona. Loruja lasten arkeen. Kuv. Sanna Pelliccioni

Suloiselta Leijonalta löytyy loru lapsen arjen jokaiseen hetkeen. Yhdessä opetellaan käytöstapoja, kiukutellaan pikkuisen, mutta sovitaan myös kauniisti anteeksi pyytäen.

 

Elina Hirvonen: Näkymätön. Kuv. Ville Hirvonen

Kukka leikkii olevansa avaruuskapteeni, jonka joukkoihin kuuluvat mahtavat Avaruustyypit. Kukka tahtoisi leikkiä myös muiden lasten kanssa, mutta päiväkodissa häntä ei huolitakaan mukaan leikkeihin. Harmi kipristyy kivuksi vatsan pohjalle, eikä Kukka ensin uskalla kertoa kenellekään. Onneksi neuvokkailla Avaruustyypeillä on kostit pulmalliseen tilanteeseen. Kauniisti kerrottu ja kuvitettu kuvakirja kertoo kiusaamisesta lapsentajuisesti.

 

Malin Alfvén: Uhmakirja

Tietokirja pureutuu uhmaan syvällisesti mutta helppolukuisessa muodossa. Kuvat ja vanhempien omakohtaiset kokemukset erillisissä puhekuplissa keventävät tekstiä. Ikävaiheittain käydään läpi uhman ilmenemistapoja ja syitä, ja samalla tuetaan lukijaa vaikeiden vaiheiden kohtaamisessa.

 

Helmikuun satupursikirjat

 

Ellie Boultwood: Ankka ja kaverit

Silitä suloisia eläimiä ja nauti leppoisista riimeistä. Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Kalervo Keltainen

Iloinen kirjasarja tutustuttaa väreihin. Kalervo-kimalaisen kaikki ystävät ovat keltaisia! Paksulehtinen koskettelukirja.

 

Stephen Barker: Loruretki

Lyhyet lorut ja kirkasväriset, selkeät kuvat vievät perheen pienimmätkin hauskalle runoretkelle. Paksulehtinen runokirja.

 

Helen Stephens: Sanni päiväkodissa

Sanni on menossa ensimmäistä kertaa päiväkotiin! Uusi hieno laukku on valmiiksi pakattuna ja lempilelu kainalossa. Mutta kun Sanni ja isä saapuvat päiväkotiin, alkaa Sannia pikkuisen jännittää. Onneksi päiväkodissa on kiva hoitaja ja uusi ystäväkin löytyy pian.

 

Alison Edgson: Karhun ärripurripäivä

Karhu on tänään todella huonolla tuulella! Pian Karhun kiukku tarttuu toisiin ja kaikki ovat ärripurreja. Millä ihmeen konstilla kaikki saataisiin taas onnellisiksi?

 

Liisa Keltinkangas-Järvinen: Pienen lapsen sosiaalisuus

Keltinkangas-Järvinen käsittelee teoksessaan lapsen sosiaalista kehitystä varhaiskasvatuksen näkökulmasta. Kirja on suunnattu pienten lasten vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville.

 

 

Tammikuun satupursikirjat

 

Irene Mohr: Oma kuvasanakirjani

Tämän hauskan kuvasanakirjan voi kantaa helposti mukaan leikkeihin! Kirjassa on pieni kantokahva, aivan kuin matkalaukussa. Värikkäiden kuvien avulla voi harjoitella monien tuttujen asioiden ja eläinten nimiä. Paksulehtinen katselukirja.

 

Smriti Prasadam-Halls: Leikitään yhdessä

Lähde mukaan leikkimään! Yhdessä voidaan antaa mielikuvituksen laukata ja samalla harjoitella leikkimään sovinnossa. Paksulehtinen katselukirja.

 

Isabelle Nicholle: Hauskat eläimet: painonapppikirja

Paina nappeja ja kuuntele miten eläimet ääntelevät! Osaatko sinä matkia niitä? Paksulehtinen äänitehostekirja.

 

Nina Ruohonen: Pöö Pöö Pöllö

Iloiset lorut tutustuttavat monenmoisiin otuksiin. Oletko koskaan kuullut Pölypunkkarista? Entä arvaatko miten käy Kalju K. Kojootille? Runokirja.

 

Amy Hest: Saman tähtitaivaan alla

Joskus uuteen ystävään tutustuminen saattaa ujostuttaa. Armas ja Oiva asuvat aivan vierekkäin, mutta kumpikaan ei uskalla ensin tervehtiä toista. Eräänä yönä tapahtuu kuitenkin jotain sellaista, mikä saa naapurukset lopulta rohkaistumaan ja löytämään toisistansa parhaat ystävät.

 

Mervi Juusola: Vahvaksi rakastetut lapset

Juusola käsittelee teoksessaan lapsen sosiaalisen kasvamisen kehitysvaiheita, ja tarjoaa tutkimustietoa lapsen kasvun tukemiseksi ja itsetunnon vahvistamiseksi.